ده خوردنی آرام بخش و ضد استرس
هنگامی که مقدار زیادی شکر تصفیهشده (شکر سفید) مصرف میکنید، تا چند ساعت بعد احساس افسردگی و بیحوصلگی میکنید و این نمونه ای از تاثیر تغذیه بر خلقیات و احساسات انسان است. این افزایش سطح قند خون روی تمرکز فرد تأثیر میگذارد و به دنبال آن در کار و روابط او خلل وارد میکند.
آجیل: کمبود سلنیوم در بدن باعث اضطراب، افسردگی و خستگی میشود. مغزها یا همان آجیل ها، سرشار از سلنیوم هستند، لذا مصرف انواع آن ها به طور روزانه برای کاهش اضطراب و دلآشوبی مفید است. قارچ، ماهی تن و ماهی سالمون نیز حاوی مقادیر مناسبی از سلنیوم است.
اسفناج: منیزیم باعث آرامش اعصاب و عضلات میشود. هم چنین بدن ما برای جلوگیری از فشارهای عصبی به منیزیم نیاز دارد، لذا کمبود آن منجر به تنشهای عصبی، گرفتگی عضلانی و خستگی میشود. اسفناج یک موتورخانه منیزیم بوده و سرشار از ویتامینهای A ، C و اسیدفولیک و اندکی آهن است. تا حد امکان تلاش کنید روزانه یک پیمانه اسفناج تازه و خام یا نیم پیمانه اسفناج پخته بخورید، از طرفی ماهی و تخم کدو حلوایی نیز جایگزینهای مناسب اسفناج هستند.
ریحان: ریحان منبع خوبی از منیزیم است که باعث آرامش اعصاب، شل شدن عضلات و راحتی رگهای خونی میشود. هم چنین در ریحان خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی دیده شده که برای بهبود افراد مبتلا به ورم مفاصل (آرتریت روماتوئید) یا التهاب روده مفید است. با مصرف برگ ریحان با غذا، علاوه بر مزهای دل پذیر، مقدار زیادی آهن، کلسیم، پتاسیم و ویتامین C نیز دریافت خواهید کرد. برای اینکه طعم و عطر ریحان از بین نرود، میتوان آن را در انتهای پخت به غذا اضافه کرد. گفتنی است که بادرنجبویه و بابونه هم از سبزیهای معروف در رفع استرس و کاهش اضطراب هستند.
شکلات کاکائویی: تریپتوفان یک اسیدآمینه ضروری برای بدن است که باعث ساخت سروتونین در مغز و در نتیجه تسکین و آرامش میشود. شکلات تلخ جدا از خواص آنتیاکسیدانی آن، سبب تقویت قلب میشود، لذا به هنگام خرید شکلات دقت کنید تا میزان کاکائوی آن زیاد و شکرش کم باشد.
جو: مجموعه کربوهیدراتهای موجود در بدن سبب افزایش جذب تریپتوفان و در پی آن ساخت سروتونین میشود. جو دارای نشاسته مفید است و در نتیجه باعث تجمع مواد قندی در خون و به دنبال آن شوک انسولینی نمیشود. به علاوه جو منبع خوبی از فیبر محلول است که در پایین آوردن کلسترول خون نقش مهمی دارد. برای داشتن اثر تسکیندهنده، توصیه میشود جو را همراه با مقداری مواد پروتئینی (مانند مغزها یا دانههای مفید) مصرف کنید. برنج قهوهای، غلات خام و حبوبات نیز منابع خوبی از کربوهیدراتها به شمار میآیند و میتوانند جایگزین مناسبی برای جو باشند.
لبنیات: شاید برایتان جالب باشد که بدانید شیر اثر آرام بخشی دارد. شیر چون حاوی تریپتوفان است (تریپتوفان در ساخت سروتونین نقش دارد) باعث تسکین و آرامش مغز میشود. سروتونین علاوه بر احساس آرامش، باعث خواب عمیق و راحت هم میشود. اگر بدن شما قادر به هضم لاکتوز موجود در شیر نیست، از شیرهای بدون لاکتوز استفاده کنید.
ماهی و میگو: این موجودات دریایی کوچک منابع بسیار خوبی از تریپتوفان و سلنیوم بوده که برای حفظ آرامش و اعصاب بدن ضروری هستند. هم چنین میگو دارای مقادیر مناسبی از اسیدهای چرب امگا ـ 3 و ویتامینهای D و 12 B میباشد. آبزیان دیگر مانند ماهی هم همان خواص میگو را دارند و از این رو، مصرف ماهی نیز برای رفع استرس و رسیدن به آرامش توصیه میشود.
بروکلی: کمبود پتاسیم سبب خستگی عضلات، بیحوصلگی و ضعف، تندمزاجی و اضطراب میشود. بروکلی سرشار از بتاکاروتن و ویتامینهای C و E میباشد که تقویت سیستم ایمنی بدن را به همراه دارد، لذا مصرف آن در چند وعده طی هفته توصیه میشود. منابع دیگر پتاسیم شامل آواکادو، موز، کلم پیچ، کلم بروکلی، کدوحلوایی، گوجهفرنگی و بادمجان هستند.
چای: برگهای چای حاوی یک اسیدآمینه ضروری است که با تولید امواج مغزی آلفا سبب کاهش استرس و افزایش آرامش میشود. چای سبز نیز که لقب پادشاه گیاهان را به خود اختصاص داده است، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی ـ عروقی و سرطان را کاهش میدهد و از فشار خون بالا جلوگیری میکند.
کیوی: مغز برای تبدیل تریپتوفان به سروتونین نیازمند ویتامین C است. در واقع، مغز یک پمپ مخصوص برای ویتامین C دارد و ویتامین C اضافی در خون را به سمت خود میکشد و نگاه میدارد. میوه کیوی منبع خوبی از ویتامین C است. از میوههای دیگر غنی از این ویتامین می توان به توتفرنگی، پرتقال و گریپفروت نام برد.
منبع: دنیای تغذیه