Peducate.ir

Peducate.ir

با هم بیاموزیم
Peducate.ir

Peducate.ir

با هم بیاموزیم

بیماری کولیت اولسراتیو

بیماری کولیت اولسراتیو

کولیت اولسراتیو یک بیماری التهابی روده است که معمولاً درمحدوده سنی پانزده تا سی سالگی و پنجاه تا شصت سالگی رخ می دهد. ابتلا هم برای مرد و یا زن با یک احتمال رخ می دهد. 

علل وعوامل

علت این بیماری ، ناشناخته است ولی زمینه ژنتیکی، اختلال خود ایمنی و عفونت ها از جمله دلایل بیماری محسوب می شوند .


علائم

بیماری کولیت ممکن است با علایمی مانند دل درد، اسهال خونی و تب همراه باشد .


عوارض

عوارض کولیت اولسراتیو می تواند شامل بزرگ شدن بیش از حد روده بزرگ به همراه تب و کم خونی باشد. در درصدی از موارد در صورت مزمن شدن بیماری، بدخیمی نیز بروز می کند.


نکته : در بیماران مبتلا به کولیت برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ هر دو سال یکبار نمونه برداری از روده بزرگ باید انجام شود . بعد ازگذشت ده سال از شروع بیماری کولیت، این نمونه برداری ها باید سالانه یک بار انجام شوند .


تغذیه در کولیت اولسراتیو

در مبتلایان به کولیت اولسراتیو ، سوء تغذیه در نتیجه کاهش مصرف مواد غذایی، افزایش دفع مواد مغذی و افزایش نیاز به مواد مغذی شایع است. پس لازم است برای رفع سوء تغذیه و پیشگیری از کاهش وزن و کم خونی نکات زیر رعایت شوند:


در مرحله حاد بیماری، برای کاهش حجم مدفوع، رژیم غذایی مایع با باقیمانده کم توصیه می شود. در این رژیم، مقدار فیبر غذایی محدود است و شیر و لبنیات و محرک هایی مانند قهوه و الکل حذف می شوند. با بهبود وضعیت بیمار، رژیم غذایی به صورت جامد با باقی مانده کم می تواند مؤثر باشد. این رژیم حاوی آرد سفید و غلات بدون سبوس است؛ هم چنین باید مصرف گوشت و شیر را محدود کرد و از خوردن سبزی ها و میوه های تازه، دانه ها و مغزها اجتناب نمود . بهتر است مواد غذایی در وعده های بیشتر و با حجم کمتر مصرف شوند. به دلیل کاهش آزردگی روده ملتهب، بیمار باید غذا را به خوبی جویده و آرام مصرف کند. دو تا سه ساعت قبل از خواب، از خوردن غذا پرهیز شود. پیروی از یک رژیم غذایی با محتوای انرژی و پروتئین بالا کمک کننده است؛ به منظور افزایش انرژی می توان از محلول های شیرین مانند شربت و افزودن روغن های MCT که بهتر از روغن های معمولی جذب می شوند، استفاده کرد.

باید توجه کرد که فقط در صورت بروز علائم عدم تحمل قند شیر (مانند نفخ، انقباض دردناک شکمی و اسهال) می بایستی شیر را از برنامه غذایی حذف نمود زیرا منابع عمده لاکتوز مثل شیر و فرآورده های آن، از منابع مهم پروتئین، کلسیم، ویتامین دی و کالری هستند بنابراین حذف کامل آن ها از رژیم غذایی صحیح نیست. در صورت حذف کامل این منابع از رژیم غذایی، باید برای تأمین کلسیم مورد نیاز، از مکمل آن استفاده شود. برای کاهش التهاب در بیمارانی که از کولیت رنج می برند مصرف مکمل اُمگا- 3 توصیه می شود. در بیماری کولیت اولسراتیو، دفع مزمن خون و تغییر جذب آهن، منجر به کم خونی فقر آهن خواهد شد به همین دلیل، تجویز تدریجی مکمل آهن همراه با ویتامین ث توصیه می شود. به دلیل احتمال کمبود ویتامین ها و املاح مانند ویتامین ب12، کلسیم، منیزیم و... ، استفاده از مکمل مولتی ویتامین مینرال توصیه می شود. این بیماران باید از مصرف نوشیدنی های کربناته، نوشیدنی های سرد و خیلی گرم پرهیز کنند. در پایان باید توجه داشت که برنامه ریزی رژیم غذایی بیماری کولیت، برای هر فرد منطبق با شرایط بالینی و میزان تحمل غذای او انجام می شود.


منبع: namazi.sums.ac.ir

نظرات 0 + ارسال نظر
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد